Kennisbank

Lees hier meer over hout.


Wat kost Douglas Lariks hout?

De prijzen voor hout worden bij ons per m3/kuub bepaald. Er kan wat vanaf geweken worden per product, maar de meeste standaard balken en planken zijn gebaseerd op dezelfde kuubsprijs. De laatste jaren is het hout flink duurder geworden, dus de prijzen kunnen snel wijzigen. 

Lees meer »

Kenmerken van houtZelf maken:Begrippen in de constructie


Wat is een ringbalk?

Een ringbalk is een balk die buitenom de bouwconstructie gemaakt is. De ringbalk wordt bevestigd op de staanders/palen. Op de hoeken van de constructie worden de ringbalken met elkaar bevestigt. Een stevige houtverbinding is de halfhoutverbinding. Beide ringbalken vormen zo een goed geheel en kunnen stevig op de staander rusten.

Lees meer »

Wat zijn staanders?

Een staander is een balk of paal die rechtop staat en is een belangrijk constructie-onderdeel van bijvoorbeeld een buitenkamer. Bovenop de staander wordt vaak een ringbalk gelegd en aan of op de ringbalk worden dan de gordingen gemonteerd.

Lees meer »

Wat zijn gordingen?

Een gording is een dakbalk/ligger die in de horizontale lijn in de dakconstructie gemaakt wordt. De gordingen worden tussen de spanten bevestigd en daarop kunnen de dakplaten of panlatten gemonteerd worden.

Lees meer »

Hout behandelenTips en uitleg rondom Douglas Lariks hout: