Informatie over ons hout

Wat is Douglas Lariks hout

Douglas hout en Lariks hout lijken sterk op elkaar, daarom verkopen wij beide soorten in de mix.

Douglas en Lariks behoren tot de meest duurzame naaldhoutsoorten. Na verloop van tijd zal het hout uitharden, dit komt mede door het hars wat in het hout zit. 

Douglas en Lariks zitten beide in Duurzaamheidsklasse 3, dat wil zeggen; matig tot duurzaam. De levensduur in de buitenlucht is 10-15 jaar. 

Dat lijkt kort, maar hierbij wordt er uit gegaan van het 'slechtste scenario'. Wordt het hout niet constant bloot gesteld aan het weer(denk aan regen, zon) of kan het water makkelijk van het hout aflopen, dan gaat het vele jaren langer mee. 

Ook is het aan te raden om contact met de ondergrond te vermijden. Bijvoorbeeld door de staanders op een Betonpoer te plaatsen.

Om de levensduur van het Douglas Lariks hout extra te verlengen is het goed om het te behandelen met Hermadix Douglas-Olie naturel of om het zwart te beitsen met Hermadix Impraline Zwarte teer.

Naarmate van tijd zal het hout vergrijzen. Wilt u graag de rood/oranje kleur behouden? Gebruik dan om de paar jaar Hermadix Douglas-Olie.

Wilt u graag alleen Douglas of Lariks? Geef het dan even aan.

Lariks rondhout

Douglas rondhout

Werking van hout

Na het zagen zal het hout nog drogen en dan kan de balk of plank wat krimpen. 

Een plank van bijvoorbeeld 20 cm breed kan dan 19 cm breed worden. Houdt daarom altijd rekening met krimp.

Wij leveren vanuit onze loods en als het hout al wat langer bij ons gelegen heeft, kan er bij ons ook al krimp zijn ontstaan. Het kan zijn dat u planken van 20 cm breed heeft besteld, maar zijn ze bij levering 19 cm. De meeste krimp is er dan dus al uit.

Hout werkt. Dat staat vast. Als het meeste vocht uit het hout is, kan het nog werken. In de zomer is de luchtvochtigheid hoger en neemt hout vocht op en zet het wat uit. In de winter is de luchtvochtigheid lager en zal het hout wat krimpen.

 

Bezaagd hout

We leveren op dit moment alleen bezaagd hout. Bezaagd hout is met een lintzaag of cirkelzaag gezaagd. Het hout kan dan nog wat ruw aanvoelen. Door het verweren wordt het hout naarmate van tijd gladder. Wil je het hout meteen glad hebben? Schuur of schaaf het dan bij.

 

Zagen

Het zagen van ons hout wordt vakkundig gedaan. Desondanks kan er een kleine maatafwijking zijn. 

De meeste planken en balken hebben wat overlengte.

 

Overtuigd? Ga dan naar de Houtshop.

Magazijn Ruurlo Hout op maat Zelfbouwhout

Rechte Douglasspar. In het bos groeien de stammen recht omhoog met weinig zijtakken. Zo krijg je het beste hout. Gelukkig worden bomen niet zomaar gekapt. In Europa zijn daar strenge regels voor. Vaak wordt er alleen gedunt, dat wilt zeggen, een aantal bomen worden weggehaald voor de opbrengst. Zo krijgen de andere bomen en nieuwe bomen weer meer ruimte om te groeien.