Kan Douglas Lariks hout rotten?

Gepubliceerd op 18 januari 2023 om 16:31

Kan Douglas Lariks hout rotten?

Dat kan zeker, lees hieronder hoe dat kan.

 

Hout is een natuurproduct en laat je de natuur zijn werk doen? Dan zal het hout uiteindelijk gaan rotten. Denk maar aan een dikke tak in het bos. Door het vocht, bacteriën, beestjes en schimmels zal de tak uiteindelijk vergaan. 

 

Vocht is in veel gevallen de boosdoener van houtrot. Een Douglas Lariks plank of balk gaat rotten wanneer het constant nat en droog wordt. En dan met name de planken en balken waar het vocht diep in het hout kan dringen. Met een warme dag zal het hout weer opdrogen.

De combinatie van nat en droog versnelt het rottingsproces.

 

Een paar voorbeelden:

  • Een Douglas Lariks paal wordt in de grond geplaatst. Doordat de paal diep in de grond constant nat blijft, zal de paal daar niet snel gaan rotten. Het gedeelte net boven de grond en net onder de grond(denk aan 20 cm boven en 20 cm onder de grond), wordt vaak vochtig en droogt weer op. Dat is de meest kwetsbare plek voor een paal. Een paal van Douglas Lariks kan daar niet goed tegen en zal in sommige gevallen met paar jaar afrotten. Als alternatief kan je dan beter een paal van eikenhout of hardhout plaatsen. Een Douglas Lariks paal kan je wel op een betonpoer plaatsen, dan staat de paal een stuk van de grond af en het water kan er makkelijk aflopen.
  • Een windveer zit veel in het weer en ligt vaak redelijk vlak op het dak. Het water loopt niet makkelijk van de plank af en zal dieper in het hout dringen. Een windveer heb je vaak wel nodig, dus is het belangrijk om de windveer goed te behandelen met Hermadix Olie of Zwarte Impraline. Dit verkopen we in de Houtshop.
  • Een wand een terrasoverkapping van bijvoorbeeld Douglas Lariks Zweeds rabat is goed geschikt om zonder behandeling te gebruiken. Het regenwater kan makkelijk van de wand aflopen en zal niet diep in het hout dringen. Behandelen met Olie of beits is natuurlijk goed, maar zonder behandeling zal het jaren mee gaan. 
  • Hout wat onder een boom of tegen struiken aan staat, blijft ook vaker langdurig vochtig. 

 

Wat dus belangrijk is, is ventileren. Hout moet weer snel op kunnen drogen, voordat het vocht diep in het hout dringt.

 

Heb je nog vragen? Laat hieronder een reactie achter.

 

Schimmelvorming-Douglas-hout-zelfbouwhout

Een balk met schimmelvorming door te weinig ventilatie. De balk lag waarschijnlijk strak tegen een andere balk aan en het vocht kon niet weg.

De balk ligt nu los en zal kunnen opdrogen.

De schimmel kan er in dit stadium nog makkelijk afgeschuurd worden.

Kan hout niet opdrogen? Dan ontstaan er sneller schimmels en bacteriën die het hout na een tijdje laten rotten.


Geschreven door Gerbrand Mulder

Gerbrand-Mulder-zelfbouwhout

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.