Op de volgende vragen krijgt u een antwoord:
- Je moet een boom kappen om hout te verkrijgen. Dat is toch niet duurzaam?
- Waarom moeten we bomen planten?
- Wat is fotosynthese?
In de volgende 7 punten leg ik uit waarom bouwen met hout duurzaam is.
- Een levende groeiende boom neemt jarenlang koolstofdioxide (CO2) op. Dit kom door fotosynthese. Zonlicht geeft een boom energie. Die energie gebruikt de boom weer om CO2 uit de lucht te halen en water op te nemen. De boom levert op zijn beurt weer zuurstof terug aan de atmosfeer en maakt glucose aan om te groeien.
- Het is dus enorm belangrijk dat er veel bomen groeien. In Nederland (ook in andere landen), zijn er strenge regels rondom houtkap. Er worden regelmatig bomen gekapt, maar wel in beheer of met een vergunning. Vaak is het ook verplicht om nieuwe bomen te planten.
- In Europa groeit er momenteel jaarlijks 800 miljoen m3 hout bij en wordt er 500 miljoen m3 gekapt. Er groeit in Europa dus meer hout aan dan dat er gekapt wordt.
- Een boom neemt dus CO2 op. Als een boom gekapt en verzaagd wordt tot bouwmateriaal, dan blijft de CO2 nog steeds opgeslagen. De CO2 komt pas weer vrij wanneer het hout verbrandt of verrot. Bij het verwerken van een boom naar hout wordt er in verhouding, met andere bouwmaterialen zoals beton of staal, veel minder CO2 uitgestoten.
- Hout kan als bouwmateriaal jarenlang (her)gebruikt worden.
- Om hout een lange levensduur te geven is behandeling van hout belangrijk. Ook is het belangrijk om houtrot te voorkomen, bijvoorbeeld door te zorgen voor een goede afwatering of ventilatie.
- Door het hout jarenlang te gebruiken, blijft de CO2 in het hout. De bomen die na de kap weer zijn gaan groeien nemen alweer nieuwe CO2 uit de lucht en produceren zuurstof.
Bronnen: WUR en CentrumHout
Geschreven door Gerbrand Mulder
Reactie plaatsen
Reacties